ANNEX_CA L'ARPA 2014

ANNEX_CA L'ARPA

catalan version

En motiu de la Fira GARTSTRÒMIA -art i gastronomia- de Banyoles, en Pere Arpa i la Montse Lao (restauració/Ca l'Arpa), en Gonzalo Tabuenca (pintura), la Carme Pujol (escultura) i l'Anna Bahí (fotografia) van crear una proposta de treball conjunt, on a través de l'experiència de compartir plegats un àpat en el mateix restaurant Ca l'Arpa, cadascú, individualment crearia una peça a partir de les seves sensacions.

El projecte va ser: "EXPERIÈNCIES COMPARTIDES"
La idea: la taula de cinc potes com a punt de partida de cinc experiències diferents on les sensacions que es compartien viatjaven al món sensorial i on, des d'un suport blanc -l'espai creatiu-, es recolliria la percepció -fos amb formes i colors- de cada un dels participants d'aquest projecte. El resultat final esdevenia quelcom tangible.

Comencem amb l'obra de l'escultora Carme Pujol (Banyoles 1966) partint del seu muntatge, de la presentació final per fer una visió cap enrere, cap a l'inici de tot.


Títol de l'obra:  "Embolcallar la Infantesa" (fil de lli i paper)


Com l'autora explica, l'obra és un conjunt de papers en blanc que interactuen arran de terra. El paper on hi evoquem quan som infants els primers esborralls, els primers colors, les primeres lletres, els primers números... on comencem a expressar-nos d'una manera espontània i clara. La poca separació que podem veure entre el paper i el terra, vol reflexionar on s'acaba la innocència, on està el límit per no quedar orfes d'aquest infant que portem dins nostre.

Idees i esbossos que la Carme Pujol va anar treballant després de tastar els plats d'en Pere Arpa, xef del restaurant Ca l'Arpa, marinats amb els vins escollits per la sommelier Montse Lao. Va ser tota una intenció de formes, sabors, textures i olors que, com va explicar l'artista, alguns d'aquests la van "transportar" a la infantesa. A més la Carme havia nascut a la casa del costat del restaurant, raó de més per endinsar-se en el món dels records.

Records com els de Marcel Proust en el seu llibre "A la recerca del temps perdut" on el gust d'aquella magdalena que el diumenge el matí a Combay la seva tia Léonie li oferia després d'haver-lo sucat en la seva infusió de te o de til.la (...), li fa reviure un episodi de la seva infantesa.Compartint taula i experiència, l'altre artista era el pintor Gonzalo Tabuenca (Saragossa, 1955).
Tabuenca es va inspirar amb els quatre elements clàssics: "(...) la terra, l'olor del bosc, el fluir etern de l'aigua que ens aporta el verd i la vida, la subtilesa de l'aire embolcallant l'aliment de sabors suaus i transparents (...)". La seva obra evoca l'alquímia viva i vibrant dels aliments, fruit de l'atenció i la consciència de l'individu, ja que per a l'artista aquesta alquímia nodreix el nostre Qi (l'energia vital) i reconforta el nostre Shen espiritual. L'equilibri entre el cos, la ment i l'esperit i la manera com alimentem cada un d'ells.Idees i sensacions que anava dibuixant en una llibreta.Títol de l'obra:  "Percebre l'essència: foc, terra, aigua i aire" (tècnica mixta sobre paper artesà)


La peça final exposada a Cal Moliner de Banyoles durant el cap de setmana de la Fira ocupava la part central de la vidriera de l'espai (darrera aquesta vidriera s'hi amaga el salt d'aigua que movia, en altres temps, les rodes de dos molins fariners).
Tots els treballs eren presents creant una unitat, l'experiència compartida en la mateixa taula, amb l'escultura de Carme Pujol i les fotografies -en format vídeo- d'Anna Bahí.


Foto dels 5 components del grup
De dreta a esquerra: Pere Arpa, Gonzalo Tabuenca, Montse Lao, Carme Pujol i Anna Bahí
L'altra component del grup, l'Anna Bahí (Banyoles 1972) va presentar la part fotogràfica en format vídeo recreant un recorregut, una història, un relat amb imatges del que va viure, veure i experimentar, tant degustant els plats, com observant als altres.
"Tots, entaulats, observant el mateix però de manera diferent. El blanc d'una taula on hi naixien els colors, la delicadesa d'un pinzell, el pigment de grafit d'un llapis corrent damunt els fulls blancs, l'escalfor d'un pa que deixava una impromta humida sobre un plat de ceràmica fosca, vaixella clara contenidora de textures amb verds i grocs vegetals i rosats orgànics tacats d'olis aromàtics... Cadascú creava dins la seva porció de blanc, de paper, d'esborrany, de primera idea concebuda".


Títol de l'obra:  "L'Experiència de compartir i l'experiència d'observar" (fotografia en format vídeo)CA L'ARPA


Foto de Ca l'Arpa amb Tabuenca i Pujol intercanviant opinions després del dinarHotel-Restaurant Ca l'Arpa (Hotel gastronòmic amb una estrella Michelin i dos Sols Guia Repsol)

En Pere Arpa i la Montse Lao van ser els que van proposar aquest maridatge amb els artistes Gonzalo Tabuenca, Carme Pujol i Anna Bahí dins la programació de la Fira GARTSTRÒMIA, art i gastronomia de Banyoles.  Es van fer trobades prèvies perquè en Pere (xef del restaurant) pogués tenir una idea dels gustos de cada participant i com va comentar: " (...) buscar els punts de connexió entre el fet de cuinar, el fet de pintar, de fer escultura, de fer fotografia, és a dir, cadascú en la seva disciplina arribar a crear un projecte conjunt". 
Tots els artistes tenien certa tendència per la cuina vegetariana i, tot i que en Pere va fer el que va voler, sempre va respectar les preferències de cadascun. Va ser un dinar on es va degustar, amb ganes, l'assortit de plats que va preparar.

Trobades per intercanviar idees i saber els gustos de cada participant


-L'ÀPAT-


ELS ENTRANTS

Per en Gonzalo en Pere va preparar un entrant d'endívies amb formatge blau de cabra acompanyat d'un cremós de formatge La Balda.


L'entrant per la Carme i l'Anna va ser ravioli de poma amb botifarra negre.ABANS DELS PRIMERS PLATS:
Terrina de cap de porc i pebre verd


PRIMERS PLATS

Com a primers plats, en Pere va preparar per la Carme i l'Anna unes sardines amb cigrons i pipes de carbassa.

Per en Gonzalo, el primer plat va ser un carpaccio de siurenys


SEGONS PLATS

El segon plat proposat per la degustació d'en Gonzalo, va ser pèsols a la menta
 Per la Carme i l'Anna, com a segon plat, llenguado farcit de bolets i verduretes


TERCERS PLATS

El tercer i últim plat per en Gonzalo va ser un saltejat de verdures

El tercer i últim plat per la Carme i l'Anna va ser xai farcit amb pèsolsPOSTRES

Brownie de xocolata amb gelat de regalèssia i toffe

TOTS AQUESTS PLATS ACOMPANYATS DE DIFERENTS PANS:

Pa blanc
Pa d'olives
Pa de cerealsI TOTS AQUESTS PLATS ACOMPANYATS DE VI BLANC 
(per la degustació de la Carme Pujol i l'Anna Bahí) 

I DE TE BLANC DE LA XINA
(per la degustació de Gonzalo Tabuenca)


Un vi de l'Empordà (localitat de Capmany) garnatxa i picapoll escollit per la sommelier Montse Lao.


Te blanc "Bai Hao Yin Zhen" de la Xina.   .   .Per acabar us deixem amb una breu entrevista als participants, explicant les seves impressions